Tinggal beberapa hari lagi dah nak raya. Tak sabar rasanya nak balik kampung....Macam jauh aje bunyi kampung tu. Hakikatnya dekat aje sempadan KL kat Banting. Balik bila-bila masa pun boleh. Alhamdulillah nasib baik kampung saya tak jauh....Kerja pun dekat aje kat KL ni. Tak perlulah nak menempuh trafik jam yang saban tahun terpaksa di alami oleh kebanyakkan orang lain bila nak balik kampung beraya. Tak boleh nak cakap lebih-lebih tiba-tiba nanti ketemu jodoh dengan orang jauh. Nasiblahhhhh. Saban tahun bila raya memang keluarga saya kalau masak bukan sikit-sikit punya tapi punyalah banyak. Bukan apa keluarga saya besar adik beradik pun dah 10 orang boleh tubuh team bola sepak. Belum masuk anak-anak buah yang dah berderet-deret tu. Tu sebabnya bila beli ayam mesti lebih 10 ekor. Bukan membazir tapi memang macam tu setiap tahun. Mak suka masak banyak-banyak kalau menantu mak nak balik kampung dia masa raya tu mak akan bekalkan bawa balik. Begitu juga anak-anak mak bila nak balik rumah masing-masing mak akan bekalkan untuk di bawa balik.
Bercerita pasal masak ni memang tiap-tiap tahun kari ayam mak tak pernah tinggal mesti ada. Kami masak bukan guna dapur gas tapi lebih suka guna dapur kayu. Tu yang tradisional sikit. Ya lah masak berkawah-kawah. Selain kari ayam, rendang ayam, rendang kerang dan rendang daging pun mesti ada. Saya suka sangat makan rendang kerang. Ingat lagi masa adik-adik saya belum berkahwin mereka memang cukup rajin tolang mak masak untuk raya. Ramai-ramai tolong bersihkan ayam, daging dan kopek kerang. Potong dan mesin segala bahan-bahan nak masak. Tolong jaga api masa masak ketupat, tolong masakkan rendang dan kari ayam mak. Rajin mesin kan kelapa. Bercakap pasal kelapa ni memang banyak guna. Nasib baiklah kat rumah mak tu ada pokok kelapa boleh kami kutip buahnya bila dah gugur. Jimatlah tak payah nak beli santan kelapa. Tapi kenangan yang tak boleh dilupakan masa kecik dulu bila seminggu nak raya abah dah mula kurungkan ayam. Sebab dulu tak beli ayam. Dulu kami adik beradik susah. Masak ayam guna ayam yang kami bela. Bercerita pasal ayam ni kan, ayam dulu-dulu memang bijak. Ayam ni dia tahu aje bila perkhidmatan dia diperlukan. Mulalah sekor pun tak nampak balik rumah. Memang memori yang terindahlah pasal ayam ni. Tau-tau ajelah bila ayam ni tak muncul-muncul balik rumah. Apa lagi radio malaya abah pun bunyilah. Bisingkan kat kami anak-anak tak nak tangkap ayam awal. Ayam ni bijak juga waktu malam baru dia balik rumah. Apa lagi bila ayam ni balik rumah waktu malam kami adik beradik pun pergilah tangkap. Yang bestnyer ayam ni tidur atas pokok. Cuba korang bayangkan waktu malam-malam kami adik beradik tangkap ayam mahu satu kampung dengar bunyi ayam. Nasib baiklah ayam ni tidur atas pokok kopi. Pokok kopi tu kan rendah sikit. Malam-malam kami adik beradik panjat pokok kopi. Tak payah nak cakaplah satu badan bau najis ayam. Sweet memang sweetlah memori masa tu.
Kat kampung kami ketupat memang menjadi sajian utama. Lemang kampung kami tak buat biasanya kami beli aje. Saya paling suka anyam ketupat. Tak tau kenapa bila anyam ketupat ni macam ada satu seni. Ketupat ni kalau kami anyam biasanya mesti dalam seratus tak boleh kurang. Cuma sekarang daun kelapa kami terpaksa beli sebab susah nak dapat. Sekarang adik-adik masing-masing dah berkahwin dan dah ada keluarga sendiri jadi kalau mereka memang beraya dulu rumah mak dapatlah merasakan suasana yang seperti dulu. Tak sabar rasanya nak balik jumaat ni nak masak, kemas rumah, isi kuih raya dalam balang, pasang langsir dan macam-macam lagi lah.
Balik kampung ohhhh ohhh ohhh balik kampung hati girang
Nilah dia gulai kawah yang biasa kami masak bila raya. Guna dapur kayu lagi. Tu yang rasa betul-betul nak raya.
Ni dia kari ayam special masakan mak. rasanya kalau tak ada kari ayam special mak ni rasanya tak sah raya ni. Tiap-tiap tahun mesti buat.
Ayam masak merah ni selalunya ikut permintaan anak-anak. Kalau anak-anak nak makan ayam masak merah mak akan masakkan. Biasanya ayam masak merah ni bukanlah sajian utama.
Orang kuat setiap kali raya. Adik kesayanganku. Walaupun dah berkahwin dan mempunyai keluarga sendiri tapi adik memang cukup rajin tolong kat dapur. Kalau dia raya dulu kat rumah mak mertua dia pun adik akan tetap datang ke rumah mak untuk tolang mak. Itulah anak kesayangan mak saya. Gua caya lu lah.......
dah lamae x merasa masakan dapur kayu...ummmmmph enak
BalasPadam