Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

Ahad, 19 Mei 2013

PETUA AWET MUDA.........



Daun pegaga selain untuk makan sebagai ulam bersama nasi juga boleh di buat jus.
 
JUS PEGAGA EPAL HIJAU
BAHAN-BAHAN
Daun pegaga
Buah epal
Gula
Sedikit ais kiub
 
CARA MEMBUATNYA.
 
1. Cuci bersih pegaga dan buah epal. Buah epal potong kecil-kecil.
 
2. Masukkan pegaga, gula pasir dan buah epal yang telah dipotong kecil-kecil kedalam blender. Kisar kesemua bahan-bahan tadi sehingga lumat.
3. Tapi jus yang telah di kisar kedalam gelas dan masukkan beberapa ketul aiskiub dan sedia untuk di minum. Kalau tak mahu bubuh ais boleh juga di minum tanpa ais.

 
Ulam Raja boleh di makan begitu sahaja dengan nasi juga boleh di buat sayur goreng.
 
 
ULAM RAJA GORENG BERSAMA UDANG KERING

 
BAHANNYA:
Daun ulam raja
Udang kering
Cili api ikut kepedasan
1 biji Bawang besar
2 ulas Bawang puteh
sedikit kunyit serbuk
garam
 
CARA-CARA MEMBUATNYA.

 1. Basuh daun ulam raja dan rebus hingga lembut. Kemudian perah airnya dan ricik anggaran ½ inci.

2. Tumbuk cili api, bawang merah dan bawang puti hingga halus.

3. Kemudian masukkan udang kering yang telah dicuci dan tumbuk kasar2.

4. Tumis bahan tumbuk yang telah dicampur sedikit serbuk kunyit hingga garing. Bubuh garam dan rasa.

5. Kemudian masukkan ulam raja yang telah direbus dan diricik dan gaul hingga rata.

6. Tak perlu lama sangat di atas dapur sebab daun ulam raja sudah lembut semasa merebusnya. Angkat atas dapur dan boleh dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...