Daun pegaga selain untuk makan sebagai ulam bersama nasi juga boleh di buat jus.
JUS PEGAGA EPAL HIJAU
BAHAN-BAHAN
Daun pegaga
Buah epal
Gula
Sedikit ais kiub
CARA MEMBUATNYA.
1. Cuci bersih pegaga dan buah epal. Buah epal potong kecil-kecil.
2. Masukkan pegaga, gula pasir dan buah epal yang telah dipotong kecil-kecil kedalam
blender. Kisar kesemua bahan-bahan tadi sehingga lumat.
3. Tapi jus yang telah di kisar kedalam gelas dan masukkan
beberapa ketul aiskiub dan sedia untuk di minum. Kalau tak mahu bubuh ais boleh juga di minum tanpa ais.
Ulam Raja boleh di makan begitu sahaja dengan nasi juga boleh di buat sayur goreng.
ULAM RAJA
GORENG BERSAMA UDANG KERING
BAHANNYA:
Daun ulam raja
Udang kering
2 ulas Bawang puteh
sedikit
kunyit serbuk
garam
CARA-CARA MEMBUATNYA.
2. Tumbuk
cili api, bawang merah dan bawang puti hingga halus.
3. Kemudian
masukkan udang kering yang telah dicuci dan tumbuk kasar2.
4. Tumis
bahan tumbuk yang telah dicampur sedikit serbuk kunyit hingga garing. Bubuh garam dan rasa.
5. Kemudian
masukkan ulam raja yang telah direbus dan diricik dan gaul hingga rata.
6. Tak perlu lama sangat di atas dapur sebab daun ulam raja sudah lembut semasa merebusnya. Angkat atas dapur dan boleh dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan