Bila hidup bujang ni senang aje nak makan apa....apa yang terfikir kat kepala otak ni nak makan senang aje nak dapat....Kalau dah berkeluarga kena tanya keluarga dahulu nak makan apa....bukan apa kalau masak masakan yang tak di makan oleh keluarga membazir pulak. Dan dan rasa lapar terus terfikir nak makan kuey tew. Bukan susah sangat pun nak buat. Campak-campak aje. Sekejap dah siap dan dah boleh makan. Senang dan mudahkan.
RESIPI KUEY TEW GORENG
Kuey tew
Udang/sotong/ayam/daging/kerang (ikut suka nak bubuh apa kalau saya lebih kepada udang)
Fish ball/Fish cake
Taugeh
Daun kucai
cili giling
garam
gula
kicap
Minyak untuk menggoreng
CARA-CARA MEMBUAT
1. Basuh kuey tew dan fish ball/fish cake. Kupas kulit udang dan buang kepala dan urat udang. Kemudian basuh bersih-bersih. Basuh taugeh dan daun kucai dan potong daun kucai ikut suka berapa panjang nak. Agak-agak dalam 2 cm panjang pun ok.
2. Potong fish ball dan fish cake kecil-kecil. Saya suka potong kecil-kecil sebab masa menggoreng nanti fish ball dan fish cake akan mengembang.
3. Goreng fish ball dan fish cake dalam kuali. Dan kembang boleh angkat.
4. Tumis cili giling dan masukkan udang.
5. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa (ajinamoto).
6. Masukkan fish ball dan fish cake.
7. Agak-agak cili giling tadi agak kering masukkan kuey tew dan bubuh kicap. Gaul sehingga sebati dan rasa.
8. Kemudian masukkan taugeh dan kucai. Taugeh tak perlu terlalu masak. Kalau saya selepas masuk taugeh dan daun kucai gaul sekali dua kemudian saya akan tutup api.
9. Dah masak bolehlah di angkat dari kuali dan boleh dihidangkan.
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM........Jemput makan kuey tew goreng
Tiada ulasan:
Catat Ulasan