Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

Jumaat, 4 April 2014

spagethi olio vs milo ais...


Yang ini made in pizza

Lunch date makan spagethi olio dan milo ais.....memang sedap. Lagi2 kalau spagethi olio kat pizza tu. Memang yang pasti mesti order spagethi olio selain pizza tuna. Yang lain pun sedap terutamanya udang Temputa King Prawns, New Orleans Drumettes dan Smoked Deli Wing. Suka sangat pilihan ni. Oklah cerita2 pasal spagethi olio ni nak kongsikan resipi kalau buat kat rumah.




Bahan-bahan

Spagethi (ikut sukalah nak buat berapa banyak)
Udang (ikut suka nak bubuh sotong, ayam, daging pun boleh)
Fish ball (nak bubuh cendawan butang pun boleh)
Cili benggala (kalau nak pedas boleh pilih cili api)
bawang putih
bawang besar
kiub ayam knorr
chili flakes
pasley flakes
origano flakes
sedikit minyak zaitun

Cara-cara  membuat
1. Rebus spagethi dengan air yang telah dibubuh sedikit minyak supaya spagethi tidak melekat sehingga kembang.

2. Mayang bawang putih dan bawang besar. Bersihkan udang buang kepala dan kulit. Belah fish ball menjadi 2 kalau nak potong kecil2 pun boleh. Potong cili benggala ikut suka besar mana. Saya lebih suka potong empat segi panjang.

3. Panaskan minyak zaitun. Tumiskan bawang putih, bawang besar, cili benggala, fish ball dan udang sehingga kuning masukkan kiub ayam knorr. Kemudian masukkan spagethi yang telah direbus tadi ke dalam campuran yang telah ditumis tadi dan kacau serta gaul2kan. Tambah serbuk perasa. Akhir sekali masukkan serbuk cili, arigano dan pasley.

4. Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...